Koronawirus – jak zrobić racjonalne zapasy

KoronaWirus - Zapas jedzenia na 10 dni

Nowy Sącz
Narzędzia
Typografia
  • Mniejszy Mały Średni Duży Większy
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Pojawienie się w Polsce zachorowań spowodowanych koronawirusem spowodowało, iż z półek sklepowych zaczęły znikać towary pierwszej potrzeby, w tym żywność. Ministerstwo Zdrowia oraz rząd apelują o spokój oraz o rozwagę. Dobrym ruchem jest zrobić zakupy na około 10 dni, które będą w stanie zaspokoić podstawowe potrzeby przez ten czas. Wymaga to jednak zdroworozsądkowego podejścia.

Tak, jak inne miasta w Polsce, Nowy Sącz przygotowuje się do walki z koronawirusem. Aby ograniczyć rozprzestrzenianie się wirusa, zaleca się aby przygotować zapasy żywności oraz produktów pierwszej potrzeby. Zapasy takie mogą pomóc zmniejszyć częstotliwość pojawiania się w sklepach, a tym samym przebywania w dużych skupiskach ludzkich. Co zatem kupić, by nie przesadzić z ilością zapasów? Poniżej lista zalecanych produktów dla 1 osoby, przy zapotrzebowaniu na 2200 kcal dziennie. Są to zapasy na 10 dni.

Artykuły spożywcze o długim terminie przydatności do spożycia:

  • 20 l wody
  • 3,5 kg ryż, makaron, kasza, chleb, ziemniaki, itp. produkty zbożowe
  • 4 kg suche rośliny strączkowe oraz warzywa w puszkach oraz słoikach
  • 2,5 kg pozostałe produkty w puszkach, np. konserwy, ryby, owoce
  • 2,6 kg produkty mleczne i mleko
  • 1,5 kg mięsa, jaj oraz ryb
  • 0,4 kg tłuszczów, w tym oleju

Pozostałe produkty:

  • płyny do dezynfekcji rąk – antybakteryjne
  • płyny do dezynfekowania powierzchni
  • mydło antybakteryjne
  • leki przeciwzapalne
  • leki przeciwbólowe
  • artykuły higieniczne

Robiąc zakupy, ważne jest, by były one przemyślane i racjonalne. Większe niebezpieczeństwo od samego koronawirusa niesie ze sobą panika. Obecnie na rynku istnieje wystarczająca ilość produktów spożywczych oraz zapasów, dlatego nie ma obaw, aby mogło zabraknąć tego typu produktów. Dlatego też nie ma najmniejszego sensu, aby robić zapasy na dłużej niż 10 dni. Najważniejsze, by produkty spożywcze, które zdecydujemy się zgromadzić, zgodne były z naszymi upodobaniami oraz realnym zapotrzebowaniem.